От МЗХ отричат да има дефицит и поскъпване на дървата за огрев 06.10 | 18:53

По-висока цена от 1,50 лв. за кубик от преди година е спекула, каза Георги Костов

От iNews.bg

Реалният скок в цената на дървата за огрев е не повече от 1,50 лв. за кубик в сравнение с миналата година, по-голямо увеличение от това е спекула. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов по БНР по повод сигналите от различни райони на страната, че цената на дървата е скочила с 10 лв. за кубик.

Снабдяването с дърва за зимата отново става в последния момент, констатира той. "Държавните горски стопанства не отказват поръчки. Осигурените дърва са на временен склад, но още не са доставени по домовете", обясни Костов.

Той отрече твърденията на дърводобивни фирми, че новият Закон за горите е ограничил сечта, което според тях е основната причина за дефицита на дървата за огрев и високите им цени спрямо миналата година.

"Промените в този закон ограничават в известна степен изсичането на малки частни имоти, което доведе до много грозни гледки в Северна България", обясни зам.-министърът на земеделието. И атакува на свой ред фирмите от дърводобива, че голяма част от тях са в сивия сектор.

 



Водещи

Най-четени