От декември може да пътуваме с влак по "Дунав мост 2" 25.03 | 10:56

Товарните превози пък могат да започнат още от май

От Елица Елефтерова

От декември има възможност да пътуваме с влак по "Дунав мост 2”. Товарни композиции пък могат да започнат да се движат през май, съобщава зам.-министърът на транспорта Антон Гинев, цитиран от в. "Труд”.

По думите му през декември ще влезе в сила новият редовен график за движение на влаковете, но при добро желание от двете страни пътническите превози може да започнат и по-рано.

От БДЖ вече са заявили, че искат да пуснат международна линия от София през Видин до Будапеща. От румънска страна планират влак от Крайова до Видин. Относно товарните превози интерес са заявили БДЖ, "Ди Би Шенкер” и Българска железопътна компания.

"Дунав мост 2” беше завършен преди 9 месеца. Влакови композиции обаче все още не минават. Според Гинев един от проблемите е, че от румънска страна има около 100 метра за електрификация.

За да се ползва линията в момента, влаковите композиции трябва да са снабдени с електрически и дизелов локомотив, което излиза много скъпо. Този проблем обаче ще бъде решен скоро.

До края на седмицата трябва да се уреди и въпросът със собствеността на съоръжението. Тогава ще се проведе и първата среща на съвместната работна група с български и румънски експерти. В момента "Дунав мост 2” се води изцяло на българската държава.

Предстои жп инфраструктурните компании у нас и в северната ни съседка да се споразумеят за реда на приемане и предаване на композициите. Това ще може да се направи, след като бъде разделена собствеността.

Според разчетите влаковете по Дунав мост 2 ще могат да се движат със 160 км в час. Поставената жп линия е ползвана пробно само веднъж, при откриването на съоръжението в средата на юни миналата година.

От тогава трафикът на автомобили непрекъснато се увеличава. За седмица по него преминават средно по 9000 превозни средства, показват данните на смесеното дружество, управляващо моста.

Водещи

Най-четени