Отчитат рекорден брой нови работни места през 2017 г. 08.02 | 14:35

Дуалното обучение решава голяма част от проблемите на бизнеса, казва зам.-министър Борисов

От iNews.bg

Управлението на човешките ресурси, което вече прераства в управление на човешкия капитал, се утвърди в самостоятелна и бързо развиваща се индустрия. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който участва в официалното откриването на "HR Industry 2018". Събитието се организира за поредна година от JobTiger и е единственото изложение, представящо услуги и продукти за управление на човешките ресурси в България.

Заместник-министър Борисов подчерта, че в условия на ограничени икономически ресурси, иновациите включително и при управлението на човешкия капитал могат да гарантират създаването на по-високи нива на добавена стойност в икономиката. "Икономическият растеж за 2017 г. е около 4,0%, а пазарът на труда създаде рекорден брой нови работни места. Някои прогнози предвиждат ускоряване на икономически растеж през 2018 г. дори до 4,4%", заяви той.

Заместник-министър Борисов изтъкна, че коефициентът на заетост по последни данни достигна 68,5% през третото тримесечие на 2017 г. Той добави, че заетите са се увеличили с около 200 хиляди души през третото тримесечие на 2017 г. на годишна база. "Коефициентът на безработица в страната спадна до 5.8% през третото тримесечие на 2017 г., което е по-ниско от средното ниво за ЕС и в пъти по-ниско от някои страни членки на съюза", подчерта зам.-министър Борисов.

По думите му задълбочаването на връзката между бизнеса и образователната система на национално ниво би могло да реши проблемите в заетостта на младите хора в България. "Министерството на икономиката работи в тази посока, като акцентира и върху задържането на младите кадри чрез грантови схеми за млади предприемачи", подчерта Борисов. Той добави, че образователната система обучава кадри, които нямат достатъчна практическа подготовка и опит в работна среда, докато българските предприятия изпитват недостиг на квалифицирани кадри с опит", заяви Борисов. По думите му тези проблеми намират своето решение чрез дуалната система на обучение, а политиката на Министерство на икономиката е насочена към активното въвеждане и функциониране на този вид обучение в България. Очаква се експерти от Министерство на образованието, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на икономиката да предложат нормативно уреждане на дуалното обучение като една успешна практика. Икономическият зам.-министър изтъкна, че доказателство за успешното изпълнение на проект "ДОМИНО" са включените над 1 134 ученици в обучение чрез работа, 32 професионалните гимназии и 170 предприятия. "Младите хора започват да работят в приоритетни сектори на икономиката и в такива, в които бизнеса изпитва трудности с намирането на кадри", подчерта зам.-министър Борисов.

Водещи

Най-четени