Още 2 г. за преструктуриране на млечните ферми у нас 18.10 | 19:45

От близо 90 хил. ферми у нас малко над 2600 са първа категория

От Ивайло Ачев

С две години се удължава срока за преструктуриране на българските млечни ферми от II-ра и III-та категория. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на среща със земеделски производители в община Девин, съобщават от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Страната ни поиска от ЕК отсрочка от 18 месеца за модернизирането на фермите, но експертите от Брюксел удължават срока с още половин година и дават две години. Това решение дава шанс на 786 ферми от II-ра категория, 24 632 ферми с пет и над пет крави и 48 287 ферми с до 4 крави от III-та категория да покрият изискванията на Европейския съюз и да не бъдат затворени в края на тази година.

Министър Найденов допълни, че официално решението ще излезе след две седмици и се надява фермите да се справят и това да бъде последната отсрочка.

Към януари 2011 г. малко над 2 600 млечни ферми у нас от общо близо 90 000 покриваха изискванията за Европейския съюз за сградов фонд, оборудване и качествени показатели на млякото.

Конкретно във фермите, отговарящи на европейските изисквания, са концентрирани повече от половината от млечните крави в България и се произвежда по-голямата част от качественото мляко.

Водещи

Най-четени