Павлова: Растеж чрез политическа и икономическа стабилност и прогнозируемост 14.10 | 19:33

Устойчиво развитие на индустрията и инвестициите в иновациите са приоритетни, казва Лукарски

От iNews.bg

Политическата и икономическа стабилност и прогнозируемост са сред основните направления в работата на правителството за постигане на икономически растеж Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на среща "ЕС - Югоизточна Европа" в София.

Министър Павлова очерта базовите документи в ресора, необходими за балансираното икономическо и регионално развитие на страната. Сред тях тя открои Националната схема за пространствено развитие, стратегиите за развитие на пътния и водния сектори и за подкрепящата инфраструктура /кадастър/.

По отношение на новия програмен период Павлова отбеляза прилагането на интегрирания подход, като изтъкна, че за последен път ще има толкова много евросредства за инфраструктура, пътища и по цел "Сближаване" за София. Тя открои също и увеличаването на дела на финансовия инженеринг.

"Устойчиво развитие на индустрията и насърчаване на инвестициите в иновациите са приоритетни в провежданата от правителството икономическа политика", коментира от своя страна министърът на икономиката Божидар Лукарски.

По думите на министър Лукарски постоянното въвеждане на нови технологии и иновативни продукти и услуги е задължително условие за подобряване на конкурентоспособността, повишаване производителността на труда и доходите. Това важи с особена сила за индустрията, допълни той, като посочи, че производственият сектор у нас има значителен потенциал за развитие и генериране на добавена стойност и нови работни места.

"Изключително важно условие за реализирането на този потенциал е запазването на макроикономическата и фискална стабилност, благодарение на която България успя да премине през най-тежките моменти на кризата”, заяви министърът. Лукарски подчерта, че в условията на тази стабилност чрез предприемането на активни мерки за повишаване на икономическия растеж страната ни постигна ръст в БВП над средния за ЕС.

Най-четени