Пазарите се страхуват от нова световна финансова криза 05.08 | 13:42

Борсовите индекси по цял свят "потънаха" и тази сутрин

От Ивайло Ачев

Нова световна финансова криза – това словосъчетание тревожи все повече икономисти, след като вчера вечерта (04.08.11) борсите по цял свят претърпяха сериозни сривове, пише Local.de.

В САЩ индустриалният индекс Dow Jones загуби 513 пункта или около 4% от стойността си. В Германия най-авторитетният индекс DAX се свлече с 200 пункта надолу т.е. загуби 3,4% от стойността си. Във Великобритания FTSE също не изостана – понижение от 3,4% или 100 пункта. Днес сутринта японският Nikkei пък се свлече с 3,7% т.е. с 225 пункта.

"Ситуацията е доста притеснителна", обобщи Густав Хорн, директор на Германския институт по макроикономика (IFK). Той дори определи ситуацията като "паника на пазара", която може да доведе до нова криза.

Според много колеги на Хорн големите спадове на различните борси идват заради съмненията относно икономическото и финансовото положение на Италия и Испания. Инвеститорите считат, че италианските и испанските банки държат твърде много държавни облигации и не дават точна информация за истинското си състояние.

Най-големият проблем е, че пазарите не вярват в кредитната обезпеченост на испанските и италианските държавни ценни книжа. Доста инвеститори считат, че дори с външните заеми, икономики като гръцката и ирландската няма да успеят да се справят с проблемите си.

Показателна за страха на пазарите е тенденцията за поскъпване на златото. Ценният метал винаги се явява убежище за активите на инвеститорите, когато пазарите се сриват. Една тройунция злато сега се търгува за 1 661,66 долара, но вчера достигна невижданите 1681 долара.

Водещи

Най-четени