Пак смениха шефа на "Кинтекс" 23.07 | 10:57

Уволниха директора на оръжейното предприятие Антон Салджийски за втори път

От Ралица Стоянова

Отново смеиха ръководството на държавното оръжейно предприятие "Кинтекс”.

От днес, с решение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма, Антон Салджийски вече не е генерален директор на предприятието. Неговият пост се заема от Владимир Дичев. Това е втората смяна на Антон Салджийски само за година и половина. Той ръководи държавния оръжеен търговец близо 15 години (с различни прекъсвания).

"Не бях поканен на разговор, не са ми ясни причините", заяви Салджийски. "Както предния път, така и сега, получих по куриер протокол на Министъра на икономиката, енергетиката и туризма за освобождаването", допълва той.

През февруари 2011 г. тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков освободи Салджийски от поста генерален директор и го замени с Владимир Дичев. Осем месеца по-късно обаче икономическият министър върна Антон Салджийски начело на предприятието.

В края на май 2012 г., по време на международната изложба за отбранителна техника "Хемус”, беше оповестено, че само за няколко месеца от управлението си Антон Салджийски е финализирал сделка за 36 млн. евро за специализирана техника за Алжир. От Министерски съвет съобщиха, че се очаква финализирането и на още един договор – за 55 млн. евро. В същата седмица беше оповестено, че "Кинтекс” ЕАД осигурява 1 млн .лв. за изплащане на заплатите на служителите на военния завод в Сопот.

За 2011 г. "Кинтекс” е изнесла продукция за 49 млн. долара основно за Алжир, Индия и Бангладеш. Финализирани са договори с Индонезия и Йордания. Справка на Търговския регистър показва, че през 2011 г. печалбата на дружеството е 5,02 млн. лв.

При предишното отстраняване на Салджийски Сдружението "Българска отбранителна индустрия" изпрати официално писмо до премиера Бойко Борисов с искане за преразглеждане на решението на икономическото министерство.

Водещи

Най-четени