Парижкото споразумение дава  допълнителен тласък на ядрената енергия 30.05 | 13:44

Токът от АЕЦ остава с най-предвидимата цена, отбелязва Сергей Кириенко

От iNews.bg

Мерките, които са предвидени в Парижкото споразумение за борбата с климатичните промени, ще дадат допълнителен тласък на ядрената енергетика в световен мащаб. Такова мнение изрази генералният директор на "Росатом” Сергей Кириенко по време на откриването на Международното изложение "Атомекспо 2016”. В близките години, както и в бъдещето като цяло, икономиката ще преминава към все по-чисти и зелени технологии. Порафди тази причина ядрената енергия има своето сериозно място, стана ясно още от думите му. Кириенко подчерта, че през последните години в тази сфера са настъпили и кардинални промени - създадени са принципно нови технологии и иновационни решения, насочени към осигуряването на световна екологична сигурност,  самото влияние на ядрената енергия върху световната икономика е нараснало, съобщава БГНЕС.

Друго положително нещо при атомната енергетика е предвидимата цена на тока от АЕЦ, става ясно още от думите на Кириенко. "Едва 4% от цената на ядреното гориво се формира от цената на урана, докато при останалите източници на енергия не е така – петрол, газ и др. – те зависят много повече от борсовите колебания”, отбелязва Кириенко. И допълва, че това е от полза както за самите инвеститори и държавите, развиващи ядрена енергетика, така и за потребителите на ел.енергия.

Не на последно място токът от АЕЦ пази и природата от замърсявания. Кириенко даде пример как за година руските ядрени централи са компенсирали изхвърлянето на вредни емисии от всички руски автомобили за период от 6 години.

Водещи

Най-четени