Парното и топлата вода няма да поевтиняват 28.03 | 14:08

Цената на природния газ пада с до 15%

От Елица Елефтерова

Между 3 и 15% по-ниска ще бъде цената на природния газ за бита и стопанските потребители от началото на месец април, стана ясно след обсъжданията в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

От комисията решиха да намалят и цената на електроенергията, произведена по комбиниран способ от топлофикационните дружества и централи, съобщава БТА. "Има увеличение на акциза върху природния газ от 10 стотинки на гигаджаул на 60 стотинки на гигаджаул, което досега не е включено в цената за производство на електроенергия от топлофикациите”, коментира председателят на ДКЕВР Боян Боев.

По думите му намалението на цената на природния газ с 2,73% почти неутрализира ефекта от увеличението на акциза, и по тази причина не може да има намаление на цената на топлинната енергия.

Боев посочи, че понижението на цената на услугата за преносна газ е направено след анализ на европейската практика в тази област и след както е установено, че нормата на печалба на газоразпределителните дружества може да бъде намалена до 8%.

По тази причина пък представителите на газоразпределителните компании отсъстваха от общественото обсъждане, но разпространиха до медиите съобщение, че днешното намаление не е оправдано.

Анализът на ДКЕВР е по примера на страни от ЕС, в които газоразпределителните мрежи са вече изградени и почти 100% от домакинствата са газифицирани, докато у нас газ използват едва 3% от домовете, се посочва в становище на Българска асоциация "Природен газ".

Според газовите дружества намалението на нормата им на възвръщаемост няма да покрива пазарния риск и ще постави дружествата в трудно положение.

Крайното решение на ДКЕВР за цените за пренос на газ през разпределителните мрежи и цените на електроенергията, произвеждана от топлофикациите, ще бъдат взети на закрити заседания на 1 април, заяви Боев.

Водещи

Най-четени