Пенсионирането - в Азия мислят в перспектива, в САЩ не правят планове 26.05 | 14:02

50% от анкетирани в глобално изследване на HSBC нямат план за спестяване за старини

От Ивайло Ачев

Най-могъщата европейска банка HSBC предупреди, че пропастта между Изтока и Запада по отношение на мисленето за пенсия става все по-голяма, предаде АФП.

В своето ново проучване "Бъдещето на пенсионирането" банката е разпитала 17 хил. души в 17 държави по цял свят относно нагласите и плановете им за пенсия.

Според данните 50% от запитаните нямат финансов план "за стари години". 41% пък се чувстват неподготвени за времето, когато ще са пенсионери. 32% очакват да срещат финансови затруднения, когато вече не работят активно. Интересното е, че в Китай само 17% от запитаните очакват финансови затруднения след излизане в пенсия.

Съгласно изчисленията на HSBC китайските домакинства са спестили за пенсия 38% от обема на БВП. В Индия процентът е 35 на сто. В САЩ пък спестеното за старини е едва 3,9% от БВП на страната.

По мнение на експертите на HSBC промяната в мисленето за бъдещето трябва да се наложи чрез образованието, макар някои страни просто да прилагат задължителни програми за осигуряване на пенсии.

Водещи

Най-четени