Петкова: Програмата за удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок в АЕЦ върви по план 18.09 | 16:11

"Козлодуй" ще привлича кадри по схемата "Младежка заетост"

От Ростислава Иванова

Програмата за продължаване на експлоатационния срок на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" се изпълнява в срок. До момента всички планирани дейности се изпълняват в срок и няма риск от закъснение. Оборудването е в много добро експлоатационно състояние и с необходимите условия за продължаване на експлоатацията на двата реактора с още 30 години. Това установи при проверката си в атомната централа министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката (МЕ).

Петкова инспектира изпълнението на ремонтната програма за 6-ти енергоблок и разговаря с ръководството на централата. Тя подчерта, че удължаването на живота на двата енергоблока в централата е сред водещите приоритети на кабинета в енергийния сектор.

По време на плановия годишен ремонт до момента е изпълнена една от най-важните задачи - замяната на статор на генератора, съобщи изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов. По график се изпълняват и ремонтните работи на 6-ти блок на ядрената централа. Очаква се те да приключат в срок до 24 октомври 2015 г.

Плановият ремонт включва профилактика на оборудването и на системите на блока и презареждане със свежо ядрено гориво.

Удължаването на срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок и повишаването на мощността на централата до 104% от номинала ще струват общо 360 млн. евро. Финансирането на дейностите е включено в инвестиционната и ремонтна програма на АЕЦ "Козлодуй" и се извършва със собствени приходи на дружеството.

По време на срещите в АЕЦ "Козлодуй" бе обсъдена и възможността централата да се възползва от схема "Младежка заетост", финансирана от ЕС по линия на Агенцията по заетостта. Ръководството ще получи възможност да наеме младежи до 29-годишна възраст без трудов стаж по специалността за срок от 6 месеца. Средствата за работни заплати и осигуровки ще се поемат от програма "Младежка заетост". При оставането им на работа след този срок социалните и здравни осигуровки на младежите отново ще са за сметка на програмата за период от 6 месеца.

"Това е много добра възможност ядрената централа да привлече квалифицирани кадри, така че да се гарантира приемственост в нейната работа", каза министър Петкова. Участниците в разговорите дискутираха и възможността професионалните гимназии в общините Козлодуй и Враца, откъдето са най-много от работещите в АЕЦ "Козлодуй", да подготвят специалисти за атомната централа.

Зам.-председателят на енергийната комисия Валентин Николов предложи създаването на високотехнологичен бизнес-инкубатор в Козлодуй, който да гарантира устойчивост в реализацията на кадрите за централата. В срещата участваха и зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, директорът на бюрото по труда в град Козлодуй Маринела Никола, евродепутатът Владимир Уручев и народният представител Петя Аврамова.

 

 

 

Водещи

Най-четени