Петкова обеща запазване на работните места в ТЕЦ „Марица-изток 2“ 02.04 | 14:12

Тя запозна синдикатите с изпълнението на мерките за стабилизиране на централата

От iNews.bg

Изпълнението на кратко-, средно- и дългосрочните мерки за стабилизиране на ТЕЦ "Марица-изток 2" бе в центъра на разговора на енергийния министър Теменужка Петкова с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда "Подкрепа". Министър Петкова ги увери, че запазването на работата на комплекса "Марица-изток" е задача от първостепенна важност за правителството.

Набелязаните краткосрочни мерки за стабилизиране на централата са изпълнени, информира тя и припомни, че "Български енергиен холдинг" ЕАД закупи необходимите квоти за работата на ТЕЦ "Марица-изток 2" до м. март 2020 г. Проведени са няколко срещи с Комисията за енергийно и водно регулиране по отношение на използването от страна на ТЕЦ-а на така наречения Механизъм за компенсиране на разходите за критична инфраструктура. Такава възможност е предвидена в Закона за енергетиката. Министър Петкова информира, че тези разходи в размер на около 500 млн. лв., са включени в обосновката на ТЕЦ-а за цените през новия регулаторен период.

Възможността да бъде капитализиран дългът на ТЕЦ "Марица-изток 2" е обсъдена с Главна дирекция "Конкуренция" в Европейската комисия, информира още тя. Очаква се крайното решение за увеличаване на капитала на централата да бъде взето до средата на годината.

До края на юни "Електроенергиен системен оператор" ще анализира пазара на електроенергия. Това е една от предвидените дългосрочни мерки за стабилизиране на ТЕЦ "Марица-изток 2", като анализът следва да послужи за разработване и нотифициране пред Европейската комисия на така наречения Механизъм за капацитет.

Механизмите за капацитет са признат от ЕК легитимен метод, чрез който държавите-членки могат да гарантират сигурност на доставките. Намерението на Министерството на енергетиката е през есента на 2019 г. да депозира пред ЕК избрания механизъм, така че нотификацията от страна на комисията да стане факт до края на годината.

Министър Петкова припомни и получената безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица-изток 2", която също е необходимо условие за бъдещата й работа.

Водещи

Най-четени