Петкова ще търси консенсус за строежа на „Белене“ 30.06 | 15:18

Задължително ни трябва дерогация за ТЕЦ-овете, иначе енергетиката ни закъсва, каза още тя

От iNews.bg

Изграждането на нова мощност в българската енергетика трябва да бъде взето след консенсус. Това заяви от трибуната на Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова, предаде БГНЕС. Петкова подчерта, че енергетиката не е отрасъл, който може да се развива от днес за утре. "Затова решенията трябва да бъдат много добре анализирани и да бъдат оценени от всички гледни точки, и да бъдат оценени с консенсус, трябва да обединим усилията си за решение, взето с консенсус, след сериозен анализ и защита на националните си интереси. Без да имаме финансова стабилност на сектора, трудно бихме могли да постигнем и енергийната му сигурност", заяви Петкова.

"Успяхме да се справим с финансовите проблеми в сектора. Създадохме и фонд сигурност на електроенергийната система. Това ще бъде фондът който ще генерира, ресурс, който да позволи българската енергетика да бъде финансова стабилна", каза ресорният министър. "Плащайки задълженията по решението арбитража за "Белене" решихме един от важните проблеми в енергетиката. Ако той не беше решен, щеше да се стигне до много неблагоприятни последици за българската енергетика - от финансова гледна точка и от гледна точка на енергийна сигурност", посочи Петкова.

Тя отбеляза също, че големите горивни инсталации осигуряват повече от 40% от тока, който произвежда българската енергетика. "Енергетика няма как да се справи без тези базови мощности. Трябва да обедним усилията си големите горивни инсталации да получат дерогация. Големите горивни инсталации трябва да изготвят анализ. На базата на който да стане ясно, че разходите за внедряване на тези високи изисквания за екологията в пъти ще надвишават ефекта, който имат върху екологията. Без тази дерогация българската енергийна система няма как да може да се справи. Трябва да работим за дерогация с максимално дълъг срок или безсрочна, ще разчитаме на Народното събрание за подкрепа", каза енергийният министър.

Тя отбеляза, че изграждането на нови мощности е много важна тема и предизвикателство, което стои пред нас. "Трябва да бъдем реалисти и да знаем 2 неща. Това, че България притежава една лицензирана площадка на Белене, платихме за оборудването. Имаме всички предпоставки, за да търсим решение за това оборудване. Изграждането на нова мощност в българската енергетика трябва да бъде взето след консенсус, след много подробен анализ, икономически обоснован. Нямаме право на грешка при взимане на такова решение. Да видим какви са пасивите и активите", посочи Теменужка Петкова. Относно енергийната стратегия, Петкова посочи, че документът, ще даде ясната визия как ще се развива българската енергетика. "Това зависи и от българската икономика, българските потребители а разполагат с енергийни ресурси на най-добри цени. Отново тук трябва да сме изключително единни", каза още Петкова.

Водещи

Най-четени