Плащаме водата на равни вноски всеки месец 28.05 | 10:10

Промените ще обхванат и парното от зимата, гласят изменения в Наредбата за топлоснабдяването

От Симеон Досев

Независимо колко топла вода консумираме всеки месец, плащането вече ще става на 12 равни вноски. Сметката ще се смята като 1/12 от общата енергия на имота за топла вода за миналия сезон. Новият начин на отчитане влиза в сила от 1 юни. Промените, заложени, в Наредбата за топлоснабдяването, ще обхванат и сметките за парно от зимата, информира "Монитор".

На база средната консумация на всеки абонат ще се изчислява и прогнозния дял на парното. След като направят изравняването за миналата зима, топлинните счетоводители ще смятат каква е била средната консумация на всеки един клиент за всеки отделен ден. Това средно количество ще се умножава по броя на дните с отопление и ще се коригира с температурен коефициент.

Съгласно промените всеки вход ще може също така сам да избира какъв да е процентът на сградната инсталация, която се плаща от живущите. При това този процент няма да е от проектната мощност на сградата, а от действителната ­ тоест след като от нея се извадят свалените радиатори. 

За да стане възможно това, Народното събрание трябва да приеме промените в Закона за енергийната ефективност. Измененията в него ще дадат право на етажната собственост да избира метода, по който да се смята сградната инсталация.

Водещи

Най-четени