По-евтино парно и топла вода, ако подменят мрежата 06.04 | 13:01

С по-ниска температура от ТЕЦ-овете се постигат и допълнителни икономии

От Кристиан Костурков

България, както и всяка друга държава, където има градове с централно топлоснабдяване, може да постигне намаление на цената на парното и топлата вода, ако подмени традиционните стоманени тръби на топлопроводите с нови и модерни пластмасови такива. Вторият вид е много по-енергоефективен и допуска значително по-ниски топлинни загуби по пътя на горещата вода от ТЕЦ-а до домовете на хората. Това обясни на провеждащата се в София конференция "Енергийна Ефективност и възобновяема енергия директор "Бизнес развитие" на австрийската компания Thermaflex Кристиан Енгел.

Чрез намаляването на топлинните загуби по мрежата, самите топлоцентрали ще имат нужда от по-малко гориво, за да загреят водата и така ще се постигне икономията на средства за закупуването им. Така цената на потребителите ще бъде намалена. Като допълнение към това може да се спестят и още разходи, ако се намали стандарта за температурата, на която водата трябва да излиза от ТЕЦ-а и да тръгва към клиентите.

Засега в България стандартът е 110 градуса. При такава температура обаче е неприложим вариантът с пластмасовите тръби по топлопреносната мрежа. Затова тя трябва да бъде намалена. От това обаче клиентите няма да ползват по-хладка вода или да трябва да надуват повече парното през зимата. Просто чрез поставянето на по-енергоефективните тръби, намаляването на загубите от преноса на топлоенергията ще компенсират по-ниската температура на изхода на ТЕЦ-а, стана ясно от думите на Енгел.

Освен това на много места в Европа въпросната температура вече е намалена. Включително това се случва и в скандинавските държави, където зимите са по-студени от нашите. Въпреки това обаче хората не страдат от загуба на комфорт.

Подобен проект пък се реализира в момента в съседна Румъния. Там мрежата се подменя изцяло и на мястото на старите стоманени тръби се поставят новите пластмасови. Макар проектът да не е завършен още, местната топлофикация не само вече пести средства, но и отчита завръщане на голяма част от отказалите се от услугата клиенти. Енгел обясни, че преди време топлинните загуби и авариите са били много чести, което е довело до масов отлив на клиенти от централното топлоснабдяване.

България почти не използва геотермалния си потенциал, а той никак не е малък, обясни още Кристиан Енгел. Според експерта, ако страната ни започне да употребява геотермална енергия, може да увеличи обхвата на топлофицираните населени места около 3 пъти. И това може да се случи само за няколко години – до 2018 г. По този показател страната ни има доста по-голям потенциал от Европа. Според изчисленията, при използването на геотермалния потенциал на Стария континент, там топлофицираните райони биха могли да се увеличат най-много 2 пъти.

Според Енгел в някои населени места, в които температурата на геотермалните води не е достатъчно висока за отопление, би могло тя да се използва само за топла вода. Дори и при това положение обаче ефектът ще бъде голям. Както в икономически аспект, така и от гледна точка на комфорта на населението.

Водещи

Най-четени