По-скъпи газ и парно от 1 парил? 09.02 | 18:03

Искат 7% скок в цената на синьото гориво, ако разреши, КЕВР ще трябва да вдигне и тарифите за топлото

От iNews.bg

Цената на природния газ може да се увеличи със 7% от 1 парил. Това сочи прогнозата на "Булгаргаз" за тарифите, които предстои да поиска от енергийния регулатор. Официалното предложение обаче ще бъде внесено в КЕВР следващия месец. Според закона обаче газовото дружество трябва да обяви намеренията си по-рано.

Според анализите и прогнозите на компанията природния газ в България за второто тримесечие на 2018 г. трябва да бъде 377,29 лв. за 1000 куб. метра или 35,69 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с утвърдената тарифа за периода, който тече в момента, увеличението е с 24,64 лв. за 1000 кубика, т.е. с 6,99 %. Изчислено на мегаватчас ръстът в цената евентуално ще бъде с 2,30 лв. или с 6,89%.

Увеличението се дължи на очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, отбелязват от "Булгаргаз". Окончателното предложение на компанията ще бъде внесено в КЕВР на 9 март.

Ако регулаторът позволи такова покачване на цената, според нормативната уредба ще трябва да се вдигнат и цените на парното и топлата вода. Засега не е ясно дали това ще стане. Ако КЕВР разреши на "Булгаргаз" да вдигне тарифите с до 5%, тогава тези на толофикациите няма да се променят. Преди време шефът на регулатора Иван Иванов обеща през целия отоплителен сезон 2017/2018 да няма промяна в цените на парното.

Водещи

Най-четени