По стъпките на маите към... маркетинговия успех! 07.06 | 18:24

Или 14 съвета как да създадем успешен проект в интернет

От iNews.bg

На семинара "Интернет маркетинг с нулев бюджет", проведен днес (7 юни) в Интер експо център, хората, които работят по темата маркетинг или се интересуват от нея, определено имаше какво да чуят.

На събитието, на което iNews бе златен медиен партньор, признати специалисти в областта на интернет маркетинга обсъдиха последните новости в тази динамична област.

Макар че всички презентатори се постараха да дадат нови знания на аудиторията, решихме да ви представим части от презентацията на маркетинг специалиста Борил Богоев, озаглавена  "Тайната книга на Маите: Вербални и невербални техники на модерните маи за въздействие и контрол на ума”.

Предполагаме, че тя ще бъде интересна както на маркетолозите, така и на всички, които искат да разберат какво трябва да направят, за да създадат успешен проект в интернет.

Защо точно тайната книга на маите? Като добър презентатор Богоев бе заложил на интересен стил на излагане на фактите, като непрекъснато правеше паралели между тънкостите на интернет маркетинга и събитията, случили се при едно негово пътуване до Мексико.

По време на екскурзията екскурзоводът (който според Богоев е потомък на древните маи) показва на българските туристи паметници от древната култура на маите. В различни ситуации, той използва методи, които биха действали много успешно в полето на интернет маркетинга

И така, кои са 14-те успешни стъпки на маите според Борил Богоев:

1. Първата ви работа е да привлечете вниманието на потребителите към сайта ви. За тази цел гледайте да изпипате максимално добре всички детайли - заглавията, подзаглавия, линковете, форматирането на текстовете, снимките, които представят вашите продукти и услуги. Всичко трябва да е направено така, че да привлича вниманието на потребителя плавно от един елемент към друг.

2. Разкажете на сайта си една добра история – например за труден проблем, с който вие или ваши служители са се сблъскали по време на работа и са разрешили успешно. Така ще можете да създадете емоционална връзка с потребителя, която да накара потребителя да се върне отново при вас.

3. Гледайте да комбинирате текстовете си с изображения на продуктите/услугите си, дори когато те не могат да се представят с картинка по най-добрия начин. Така ще стимулирате максимално вашите потенциални потребители да ви запомнят. Тук можете да поставите инфографики и допълнителна статистическа информация.

4. Създайте доверие у потребителя към себе си. Накарайте го да смята, че сте създали сериозен продукт, който е бил плод на усилена работа. (Тук Борил Богоев наблегна на необходимостта на доверието да се гради стъпка по стъпка, точно както постъпва Малкият принц на Екзюпери, за да се сприятели с лисицата).

5. Наблегнете на вашата мисия. След като сте създали доверие у потребителя, сега целта ви е да покажете и "ангелското си лице" пред него, смята Богоев. Това ще стане като му обясните колко добра и благородна е мисията на вашия бизнес. Маркетинг специалистът уточни, че тук не става въпрос за слогани от рода на "Нашата мисия е клиентите ни да са доволни". Вие трябва да обясните на клиента си как променяте света към по-добро със своя продукт независимо дали става въпрос за клечки за зъби или самолети. В случая понятие "малка мисия" не съществува, категоричен бе Богоев.

6. Бъдете максимално честни. Ако скриете нещо нелицеприятно за вашата фирма или продукт (което засяга потребителя), то може да се появи в публичното пространство в най-неподходящия момент. За да предотвратите подобна есклация, можете например да разкажете как се създава продуктът ви или да покажете неговите плюсове и минуси (без да наблягате прекалено усърдно на последните разбира се).

7. Заложете на забавлението. Тук можете да направите най-различни неща, като например да разчупите официалния "сухарски" език и да говорите на езика на хората. В случая важи правилото, че нещата винаги могат да бъдат направени по красив и забавен начин, дори за сайтове, които представят и най-сериозни бизнеси (като например тежко машиностроене).

8. Покажете авторитет. Бъдещите ви потребители ще останат доволни, ако видят на сайта ви вашите сертификати за качество, награди от изложения и конкурси и всички документи, които показват, че сте сериозен играч. Хубаво е да вземете от препоръки от външни за компанията лица, включително от клиентите си. Прибавете и информация за големите престижни марки, с които работите.

9. Обяснете на клиентите си каква точно е стойността, която те ще получат, избирайки вашия продукт/услуга. Добър пример в случая са производителите и доставчиците на мобилни телефонни. При появата на първите модели, те залагат на техническите им характеристики. С развитието и телефоните и появата на първите смартфони те постепенно отстъпват място на наблягане на ползата, емоцията, които потребителят получава от телефона си. Наред с това покажете колко пари всъщност спестява клиентът ви, когато реши да закупи ваша стока.

10. Когато се стигне до момента, в който потребителят е убеден в качествата на продукта ви и решава да го закупи, трябва максимално да фокусирате вниманието му върху стоката. Ако предлагате опция за онлайн поръчки, направете страницата с бутона за поръчване максимално изчистена, без никакви излишни елементи, които да разфокусират неговото внимание.

11. Оказвайте максимален контрол върху потребителя. Използвайте различните елементи така, че да водите погледа му през странниците и му посочете максимално ясно какъв избор от продукти има. Опитайте се да предложите пакети от продукти и услуги, които му дават избор да избира между различни варианти.

12. Винаги е добре да накарате клиента да се чувства по-важен и специален. Предложете му специална оферта, така че той да се почувства истинска VIP персона. В крайна сметка до голяма степен вашият успех и благоденствие се опира на клиентите ви.

13. Водете премислена ценова политика. Според Борил Богоев по-добре е цените на продуктите ви да са по-високи, отколкото да са прекалено ниски. Ниската цена невинаги е най-добра – тя дава по-малки възможности по отношение на предлаганото качеството. Наред с това "евтините" клиенти са склонни да създават проблеми – те често се недоволни, защото смятат, че не получават добро качество за малкото пари, които дават. Опитайте се да направите вашия продукт да изглежда специален – превърнете го в нещо престижно и желано, и потребителите и ще са готови да платят по-високата цена.

14. И не на последно място - работете с всички сили за удовлетвореността на потребителя – дайте аргументи в подкрепа на направения от клиента избор след покупка. Бъдете готови да оборите още в зародиш възраженията и съмненията, които той може да изпита, виждайки по-евтините варианти на конкуренцията. Добре е да имате готови отговори на най-често задаваните въпроси.

На този финален етап можете да приготвите и малък подарък – изненада, който да зарадва клиента и да остави в него добри чувства към обслужването. Така има голяма вероятност един ден той да се върне отново при вас.

Борил Богоев е онлайн предприемач, консултант и лектор. Работи в областта на дигиталните технологии и маркетинг, като през последните 12 години се занимава с уеб дизайн, афилиейт маркетинг, блогове , интернет маркетинг, консултации, "лекторстване" и писане.

Водещи

Най-четени