Повече българи работят в селското стопанство 14.05 | 14:30

Нови 8,5 хиляди души са се присъединили към редиците на работещите с договор

От Георги Георгиев

Броят на наетите българи, които работят по трудово и служебно правоотношение към края на март 2014 г., се е увеличил с 8,5 хиляди души, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Това представлява 0,4-процентно увеличение спрямо края на декември 2013 г., когато заетите достигат 2,22 млн души. Това сочат публикуваните днес предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо края на четвъртото тримесечие на миналата година най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в секторите "Селско, горско и рибно стопанство” - с 6.6%, "Професионални дейности и научни изследвания” - с 3.1%, и "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 2.9%.

Най-голямо намаление е регистрирано в "Административни и спомагателни дейности" - с 6,9%, и в "Доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" - с 3,4%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите в "Преработваща промишленост” и "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 21.9 и 17.4%.

На годишна база обаче се наблюдава намаление в броя на наетите лица. В края на март 2014 г. техният брой намалява с 14,5 хил. или с 0,7% спрямо същия период на предходната година. Най-голям спад е отчетен в икономическите дейности "Административни и спомагателни дейности" - с 20,2 хил., "Други дейности" - с 1,8 хил., и "Доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" - с 1,4 хиляди.

В процентно изражение намалението е най-значително в "Административни и спомагателни дейности” - с 15.1%, и "Други дейности " - с 5.0%.

Водещи

Най-четени