Под 50% събираемост на глобите за нелегални превози 31.03 | 14:33

От 1 млн. лв. санкции реално са събрани 400 хил. лева

От Елена Коцева

От наложените над 1 млн. лв. санкции за нелегални превози, реално са събрани 400 хил. лева.

Това стана ясно от изказването на Симеон Арнаудов, изпълнителен директор на "Автомобилна администрация" към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

На 63-ма превозвачи са свалени регистрационните номера на колите от 1 март до днес за незаконни превози. Те са спрени от движение за срок от шест месеца. Мярката е приложена за общо 335 нелегални превозвачи, на които са свалени предните регистрационни номера и ще им бъдат върнати след заплащане на глоба.

Това са превозвачи без лиценз и разрешителни, които не плащат данъци. Половината от заловените са леки автомобили, а другата половина са микробуси за пътнически превози и товарни автомобили.

"Така те крадат не само от законните превозвачи, но и от пътниците и от всички нас", коментира министър Александър Цветков.

По думите му сивият сектор е заемал около 40 на сто от пазара за превоз на пътници, но на тази дейност е сложен окончателно край.

С влизането в сила на новия Закон за автомобилните превози от началото на месеца на администрацията са дадени нови правомощия и е започнало унищожаването на сивия сектор в транспорта, каза министърът.

Водещи

Най-четени