Подписват скоро споразумение за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" 25.06 | 11:50

Все още конкретната дата не е ясна, заяви зам.-директорът на централата

От Симеон Досев

Акционерното споразумение за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с американската компания "Уестингхаус" ще бъде подписано скоро. Това коментира в ефира на БНР зам.-директорът на атомната централа Александър Николов.

"В момента подготвяме един документ, който сме нарекли споразумение за сътрудничество. Той е към своя край и очакваме в близко време да бъде подписан", коментира Николов. По думите му крайната цел на документа е да бъде подписан и договор за изграждането на нов блок на АЕЦ "Козлодуй".

Намеренията към момента са "Уестингхаус" да има 30% собственост, а АЕЦ – останалите 70%, заяви Николов.

"Смятам, че уговорката ще бъде надлежно описана в споразумението, че в момента на зареждане на готовия блок с ядрено гориво "Уестингхаус" ще излязат от акционерното споразумение. Не бих споделил това, че няма да бъдат дългогодишен инвеститор, защото изграждането не става за един ден", заяви той и допълни, че все пак американската корпорация няма да бъде оперираща компания.

Николов отказа да отговори дали ще има държавна гаранция за изграждането, уточнявайки, че споразумението все още е поверително.

Зам.-директорът на АЕЦ "Козлодуй" коментира още, че действително в момента консумацията на електроенергия е по-ниска, но износът е почти възстановен. Икономиката на страната пък ще продължи да се развива.

Водещи

Най-четени