Поевтиняването на хляба ще е само временно? 10.07 | 13:20

Малките производители едва ли ще свалят цената заради 0% ДДС, смятат от бранша

От iNews

Хлябът няма повсеместно да поевтинее с 20%, след като от 9 юли ДДС за него вече е 0 процента. Представители на бранша обясниха, че различните хлебопроизводители имали различни производствени разходи, а и не било сигурно дали търговците ще отразят зануляването в крайната цена. Наред с това заради поскъпващата енергия поевтиняването на хляба ще бъде временно явление, след което отново ще поскъпне. Браншът не коментира важния факт, че ДДС за брашното също бе свален.  

"Малките хлебопекарни може и да не свалят цената", прогнозира пред Нова ТВ Валери Кръстев, един от големите хлебопроизводители в Монтана. По думите му някои от неговите колеги ще приложат новата законова мярка  от понеделник.

"По това дали поевтинява хлябът, българският потребител ще разбере кой е в белия сектор и кой в сивия в хлебопроизводството. Това означава, че този, който не намалява цената  с 20%, е в сивия сектор", коментира за "Сега" Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Според нея косвеният ефект на тази мярка, насочена в помощ на потребителите, ще е изсветляване на бранша, в който сивият сектор е цели 40%.

КОИ ХЛЕБНИ ПРОДУКТИ СА С 0% ДДС?

Всички видове хляб от 9 юли са с нулева ставка ДДС, без значение дали са пшенични, ръжени, царевични, от лимец или други зърнение култури, без значение да ли са с добавени други семена, подправки или зеленчуци, както и без значение дали се наричат франзели, погачи, пърленки или питки.

Според законовата дефиниция за целите на нулевото ДДС под "хляб" се разбира всеки "продукт, който се получава от изпичането на тесто, получено от смесване на пшенично брашно или друга зърнена култура, самостоятелно или в комбинация, и вода, със или без добавяне на сол, втасало с помощта на хлебна мая или закваска, и технологични добавки (при необходимост)".

Без нулева ставка обаче са баничките, козунаците, сиренките и кашкавалките, кексовете.

"Производителите и търговците са наясно кои изделия са с 0% ДДС, разговаряли сме и със Сююза на счетоводителите, те също знаят как се осчетоводяват тези продукти след 9 юли", каза Кукушева.

0% ДДС И ЗА БРАШНОТО

Тестените закуски и сладкарски изделия също би трябвало да поевтинеят, тъй като от 9 юли без ДДС вече е и брашното. Това би трябвало да стане до седмица-две, когато производителите започнат да работят с по-евтината суровина, което ще се отрази на себестойността на продукта..

Нулевата ставка на брашното би трябвало допълнително да поевтинее и хляба. От браншовата асоциация обаче не се наемат с прогноза дали това ще се случи, защото за различните производители по-различен начин ще се отрази в себестойността на крайния продукт заради другите производствени разходи като ток, газ, горива.

Поевтиняването на хляба през юли заради нулевата ставка ще бъде временно явление. 'Ако природният газ скочи с над 30% през юли, намалените цени няма да продължат дълго', посочи хлебопроизводителят Валери Кръстев, цитиран от "Сега".

Водещи

Най-четени