Половината българи работят в сивия сектор 10.05 | 14:12

Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал

От Кремена Бедерева

Според проучване на Асоциацията на индустриалния капитал 52 на сто от българите, които работят в сивия сектор, са избрали сенчестата икономика заради ниските доходи и лошата икономическа ситуация в страната.

От друга страна - две трети от работодателите се оправдават с тежката административна регулация. Това коментира Милена Ангелова, ръководител на проекта и главен секретар на асоциацията, цитирана от БНР.

Тя обясни какви мерки е нужно да предприеме правителството, за да се справи с проблема. Една от тях е ускореното прилагане на директивата за закъснелите разплащания, която ще премахне тази задлъжнялост от страна на държавата към общините и бизнеса.

Второто е подкрепа на идеята на Европейската комисия за уеднаквяване на данъчната основа в страните-членки на ЕС, тъй като България е една от страните с най-ниска ставка, с най-широка данъчна основа и всъщност това прави размера на корпоративния данък ефективно около 14%.

Така че ако се свие данъчната основа, това ще намали тежестта върху бизнеса, каза Ангелова. Доста има да се поработи върху намалението на административните тежести към бизнеса. Това трябва да е последователна политика, допълни тя.  

Авторите на изследването смятат още, че до момента липсва такава последователност в борбата със сивата икономика.

Водещи

Най-четени