Порожанов: Надявам се през ноември да започне изплащането на влоговете в КТБ 29.09 | 08:21

Министърът посочи, че най-добрият вариант е да се оздрави банката

От iNews.bg

Най-добрият вариант е да се оздрави КТБ и оздравяването да стане от акционерите. Това заяви служебният финансов министър Румен Порожанов в ефира на Нова телевизия.

Той посочи, че определено вече има движение по това да се реши проблемът с банката, тъй като предстои да стане ясна оценката на одиторите.

"Има интерес от Виенския фонд, който да работи за оздравяване на банката. Акционерите трябва да предложат план, който Европейската комисия да одобри", посочи финансовият министър и уточни, че предложеният проект не трябва да е в разрез с европейски директиви.

Порожанов посочи, че Виенският фонд включва представители на "Бромарк" и Оманския фонд. Според него проблемът с разминаването на нашето законодателство и европейското трябва да бъде решен.

"Работим по закон, който да обсъдим с Народното събрание. Той трябва да е в унисон с директивите на ЕК", посочи министърът и изрази надежда, че законопроектът ще бъде гласуван към 20 октомври.

Финансовият министър заяви, че ако има намеса на държавата за оздравяването на КТБ, тя ще е под формата на заем, а не безвъзмездно даване на пари. "Ликвидна подкрепа, каквато бе предоставена на една друга банка", посочи министърът.

По думите му планът за преструктуриране не е нещо, което не се е случвало в последните 5 години.

"Важно е какво ще предложат акционерите, различните варианти могат да бъдат реални", посочи Порожанов.

Според него ситуацията с КТБ ще бъде много облекчена, ако се допусне частичен достъп до влоговете на хората, например до 1000 лв.

Той заяви, че акционерите на КТБ от Виенския фонд вече са се легитимирали пред БНБ и държавата и предстои да получат конфиденциална информация и да започнат работа.

Водещи

Най-четени