Постепенно се възстановява добивът на петрол и газ от Либия 13.11 | 14:45

Отворено е най-голямото петролно поле в страната, но добивът още е ограничен

От iNews.bg

Възобновен е добивът на петрол от най-голямото петролно поле в Либия, наречено "Елефан" ("слон" - бел. ред) заради огромните си размери.

Като за начало се добиват по 40 хил. барела петрол дневно, съобщи Reuters. Преди военните действия в Либия от полето са добивани по 130 хил. барела на ден, но в момента електричеството в региона не достига и това пречи и на нормалната работа по изпомпването на суровината, уточнява агенцията.

Правата за добив на петрол на това поле държи Eni, но от италианската компания засега не коментират новината за възобновяване на дейността в този регион.

Самата компания в началото на месеца съобщи, че отново започва работа на офшорната газова платформа Sabratha, която се намира в Средиземно море, на 110 километра от столицата Триполи. Добитите количества газ захранват газопровода "Зелен поток", чиято дейност беше подновена в средата на октомври, допълват от компанията.

Газовото поле Бахр Ессалам, откъдето газ добива платформата Sabratha, е най-голямото в Либия. Освен "Зелен поток" то захранва и нуждите на част от потребителите в Либия. Газовата платформа се управлява съвместно от енергийните компании NOC и Eni.

Водещи

Най-четени