Потвърдено: АЕЦ „Козлодуй“ ще работи още 30 години 01.12 | 19:46

Въпреки кратките срокове, засега дейностите по удължаването на живота на блоковете вървят по график

От Кристиан Костурков

Блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй", в които в момента тече програмата за удължаване на срока им на експлоатация, ще могат да работят 30 години след като изтече първоначалния има период на работа. Това потвърди генералният директор на "Русатом Сервис" Евгений Салков по време на международната конференция на доставчиците на оборудване за ядрената сфера "Атомекс Европа-2015", която се провежда в Будапеща. "В това няма никакво съмнение. Резултатите от досегашната ни работа и всички обследвания, които направихме през април т.г. го потвърждават", категоричен бе той. В момента пети и шести блок на Първа атомна работят в рамките на първите 30 години от живота си. Лицензът на първия от тях изтича през ноември 2017 г., затова и там работата е в по-напреднал стадий. Дейностите по шести блок са още в началото, тъй като неговият лиценз изтича през 2019 г., въпреки че първоначалният му срок на експлоатация е до 2021 г.

Въпреки лекото закъснение, с което стартира преди години програмата, закъснение в крайния срок няма да има и блоковете ще бъдат готови да получат новите си лицензи от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), когато старите изтекат. Според Салков консорциумът "Росенергоатом-Electricite de France (EDF)”, който спечели конкурса за удължаването на живота на блокове 5 и 6, към момента е изпълнил точно половината от необходимата работа. Това е било констатирано и по време на заседанието на комитета по управление на програмата за продължаването на експлоатационния срок на блоковете, който е бил проведен през октомври. "На тази среща консорциумът докладва своите наблюдения и постигнати резултати. Същото се отнася и до самата АЕЦ "Козлодуй". Нейните представители изказаха своето мнение и оценка за нашата работа. И от двете страни констатирахме, че сроковете са доста ограничени. Но, паралелно с това, към момента всички участници в проекта изпълняват навреме своите ангажименти", обясни Салков.

Той допълни и че контролът от страна на АЕЦ "Козлодуй" също тече постоянно. И от централата непрекъснато изискват от изпълнителите на проекта не само да си свършат работата в срок, но и да работят и по възможно най-бързия начин.

"Разбрахме се на следващото заседание на комитета по управление на програмата, което ще се състои през първото тримесечие на 2016 г., да разгледаме графика на проекта, включително и възможностите за оптимизация и съкращаване на сроковете за окончателното приключване на програмата", каза още Салков. И допълни, че комитетът е констатирал, че засега нещата вървят нормално и сроковете се спазват. "Въпросът за изместване на крайната дата, до която всички дейности и оформянето на документите трябва да бъдат приключени, не се поставя изобщо", категоричен е генералният директор на "Русатом Сервис".

Той обаче предупреди, че в крайна сметка решенията се взимат от АЯР. "Ние ще подготвим накрая всички материали, от които ще има нужда нашият възложител в лицето на АЕЦ "Козлодуй". След това централата ще трябва да ги представи на регулатора, за да получи и съответния лиценз. "АЯР е независим орган. Затова се надявам, че резултатите от нашата работа ще му позволят да издаде съответните лицензи, чрез които животът на блоковете на "Козлодуй" ще бъде удължен", казва още Салков. Той уточни, че консорциумът "Росенергоатом-EDF” подготвя централата за нови 30 години работа. А колко ще даде регулаторът, не може да се ангажира да каже. (Според законите в България АЯР може да дава лицензи с максимален срок 10 години. Което означава, че на всеки от блоковете с течение на времето трябва да бъдат издадени по 3 такива – бел.ред.).

Освен, че няма да има забавяне на проекта и през 2017 г. АЕЦ "Козлодуй" ще разполага с всичко необходимо, за да поиска от АЯР нов лиценз за блок 5, Салков гарантира и че няма да има никакви компромиси с качеството на работата. "Ще трябва да продължим да работим доста интензивно, защото, ако първата част на проекта ни позволяваше понякога да си мислим, че все още имаме време, че то е пред нас, сега вече нещата не стоят така. Вярно е, че преминахме през най-сложния етап, но знаем, че ще трябва да се потрудим доста интензивно, за да приключим навреме и останалите", уточни той.

И допълни, че основният приоритет на работата на консорциума е качеството. "Както и ръководството на АЕЦ "Козлодуй" ни предупреди, съкращаването на срокове, ако такова се наложи за определена дейност, в никакъв случай не трябва да означава компромис с качеството. Те са категорични и ни следят много строго за тези неща", каза още Салков. 

Водещи

Най-четени