Потреблението на ток в страната през 2050 г. ще е между 35 и 45 хил. гигаватчаса 12.06 | 13:18

ЕС си е поставил цел за намаляване на парниковите газове до 80% до 2050 година

От Елица Елефтерова

Електропотреблението в България през 2050 г. ще е между 35 и 45 хиляди гигаватчаса, коментира Стефан Сулаков, началник на отдел "Енергийни режими" в Електроенергийния системен оператор. Изказването той направи при представянето на доклада си по време на "Енергиен форум 2013" край Варна.

Сулаков уточни, че първата цифра се отнася за минималния сценарий за електропотреблението, а втората - за максималния, информира БТА.

ЕС си е поставил цел за намаляване на парниковите газове до 80% до 2050 година. По думите му това ще се постигне с висока енергийна ефективност, която трябва да доведе до намаление на електропотреблението с 41% през 2050 г. спрямо 2005-2006 г., както и с други мерки, посочи още експертът.

Разработката по думите му е направена на базата на актуалната прогноза за развитието на населението (брой, структура, и т.н.). Според него в правените до момента прогнози е бил игнориран потребителят, който е основен фактор за развитието на енергетиката. По думите му е липсвал и детайлен анализ на структурата на електропотреблението.

При битовото електропотребление тенденцията е то трайно да нараства. При индустрията през последните 15 години потреблението на електричество е спаднало с 37%, което се дължи на различни причини, но най вече на закриването на мощности.

Водещи

Най-четени