Правим първа копка на "Южен поток" до края на годината 30.09 | 17:06

Най-късно до 2017 г. се надяваме да бъде изградена газовата връзка със Сърбия

От Елица Елефтерова

По проекта "Южен поток" може да бъде направена първа копка до края на годината, ако "има яснота по всички въпроси" около него, основната цел е да се защити националният ни интерес. 

Най-късно до 2017 г. се надяваме да бъде изградена газовата връзка със Сърбия, а Сърбия е дори по-оптимистична – в края на 2016 г. Това коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев сред срещата си проф. д-р Зорана Михайлович – министър на енергетиката, развитието и защитата на околната среда на Сърбия, съобщава БТА. 

Споразумяхме се, вървим по план и се надяваме най-късно през 2017 г. връзката да бъде изградена, посочи министърът. 

Все още се преодолява забавянето по проекта, посочи Стойнев. Няма да направим прибързани стъпки, преди да е ясен начинът на финансиране на проекта, всичко да е съгласувано с ЕК и едва тогава можем да говорим за обществени поръчки и първа копка, каза икономическият министър. 

За министерството и правителството този проект е инвестиционен, ще даде тласък на икономиката и ще създаде десетки хиляди работни места. Проектът е на стойност над 3,3 млрд. евро, припомни Стойнев. 

Министърът на енергетиката, развитието и защитата на околната среда на Сърбия каза, че страната ѝ сега получава газ от едно място и по тази причина се нуждае поне от още едно трасе. За нас са добри и двата проекта – "Южен поток" и газовата връзка, каза още сръбският министър.

Водещи

Най-четени