Правителството дава зелена светлина за АЕЦ „Белене“ 12.05 | 18:02

Кабинетът ще предложи на парламента да размрази официално проекта

От iNews.bg

България вдига мораториума за строителството на АЕЦ "Белене”. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че до седмици правителството ще внесе в парламента предложение проектът за Втора атомна да бъде размразен, предаде бТВ. Министър председателят подчерта, че за да може да започнат реални разговори с потенциалния инвеститор, парламентът трябва да даде мандат за това. По думите му, цитирани от правителствената пресслужба, това трябва да се случи преди срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през юли в София.

През седмицата представители на Китайската национална ядрена корпорация CNNC обявиха, че са заинтересовани от изграждането на "Белене". Те бяха на посещение в София и проведоха разговори с енергийния министър Теменужка Петкова и с вицепремиера Томислав Дончев. Китайците също така препорвърдиха инвестиционния си интерес към Втора атомна.

На площадка "Белене" в момента има два ядрени реактора, които страната ни поръча на Русия преди години, както и друго оборудване. До момента България е вложила около 3 милиарда в проекта.

Водещи

Най-четени