Правителството ще има предвидима данъчна политика, обеща Стойнев в САЩ 20.11 | 12:29

Засилваме сътрудничеството си с Америка в сферата на икономиката

От Христина Рафаилова

Данъчната политика на правителството ще бъде предвидима през следващите години. Това каза икономическият министър Драгомир Стойнев по време на среща с представители на Бизнес съвета за международно разбирателство, в рамките на визитата си в САЩ. 

Той информира, че държавата ни ще продължи занапред да има най-ниски данъчни ставки на корпоративния данък в Европа – 10%. Също така България ще запази нулев процент на налога за реинвестиране на печалба в общини с висока безработица и 5% на данъка върху дивидентите. 

Министърът обясни, че предвидимостта не означава, че няма да има подобряване. Той информира, че от следващата година ще има облекчения за българите с минимални доходи. Стойнев изрази увереността си, че тази мярка няма да окаже натиск върху бизнеса и работодателите. 

Той коментира и отношенията между страната ни и Съединените американски щати. По негово мнение те били на изключително високо ниво, но имало нуждата от засилване на сътрудничеството в икономическата сфера. 

Стойнев представи на бизнесмените мерките на кабинета "Орешарски" за подобряването на бизнес климата у нас. Той обясни, че управляващите са се вслушали в проблемите на родните фирми. Всички те посочили като основна пречка бюрокрацията в България. Той обясни, че са предприети стъпки за намаляването на а 85 режима за разрешителни и лицензии. 

"Бизнесът трябва да усеща държавата само когато си плаща данъците, в останалото време трябва да е свободен да работи и да се развива”, подчерта Стойнев, цитиран от агенция "Фокус".

Най-четени