Правителството ще финансира приоритетните жп-проекти 02.07 | 16:42

Предстои да бъде завършена линията Първомай- Свиленград

От Христомира Бочкова

Правителството осигури финансиране, за да бъдат изпълнени приоритетните проекти в железопътната инфраструктура на страната. В това число попада реконструкцията на жп-линията Първомай-Свиленград, както и модернизацията на участъка Септември-Пловдив. Тези решения бяха взети по време на заседание на Министерския съвет.

Управляващите одобриха прехвърлянето на свободни средства от приоритетна ос 2 в приоритетна ос 1 на Оперативна програма "Транспорт” 2007-2013. Това създаде предпоставки за изпълнението на тези два важни железопътни проекта. Бенефициент по тях е Националната компания "Железопътна инфраструктура”.

Решението на кабинета предвижда от ос 2 "Развитие на пътната инфраструктура по трансевропейските и основните национални транспортни оси” в бюджета на ос 1 "Развитие на железопътната инфраструктура по трансевропейските и основните национални транспортни оси” да бъдат прехвърлени общо 58 674 900 лв.

От Министерски съвет коментираха, че дотам се е стигнало поради изчерпване на средствата по ос 1 и наличие на неусвоен ресурс в ос 2. Решението ще позволи, от една страна, изпълнение на приоритетните проекти, и от друга – максимално усвояване на средствата от ЕС.

Водещи

Най-четени