Правосъдният министър: В действията на БНБ липсва прозрачност 20.08 | 10:33

По случая с КТБ няма справедливост, каза Христо Иванов

От Мария Стоянова

В действията на БНБ по случая с Корпоративна търговска банка (КТБ) липсва справедливост, хората са в правото си да протестират и да искат парите си. Това заяви министърът на правосъдието в служебния кабинет Христо Иванов пред Нова телевизия по повод протестите на вложителите в банката. 

"Важното е да има една предсказуемост и прозрачност в действията на БНБ, които ми се струва, че липсват. Хората са в правото си да настояват пред народната банка, която е регулаторът”, каза Иванов. 

"Това е положението, в което се намираме – имаме гуверньор на БНБ, ръководство, трябва да вярваме на институциите. С еднократни действия няма да се получи връщане на доверието", смята служебният правосъден министър.

Преди ден (19 август) служителите на КТБ изпратиха писмо до президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, в което сигнализират, че външни лица искат информация в банката. Според тях подобна намеса на външни лица водело до притеснения кой би понесъл отговорност в случай на неправомерен достъп, евентуално изтичане на информация и разпространяване на лични данни или други незаконни действия. 

По думите на финансиста Стоян Александров КТБ целенасочено е оставена да се дави. Александров участва при учредяване на Комитет за защита на банковата и финансова стабилност.

Водещи

Най-четени