Превозвачите също излизат на протест 22.02 | 13:30

От бранша плашат, че ще преминат в сивата икономика

От Христина Рафаилова

Автобусните превозвачи от цялата страна се готвят за протест. Това каза Васил Пиронков от браншовата организация пред агенция "Фокус".

Представителите на сектора искат да бъде удължен срокът за поставяне на фискални апарати в превозните средства.

Пирокнов обясни, че, ако това не се случи, голяма част от бизнеса ще попадне в сивия сектор на икономиката и ще спре работата си.

Причината превозвачите да искат удължаване на срока е, че фирмите производители на касови апарати не могат да произведат нужния брой устройства за толкова кратък период.

До 31 март, когато всички автобуси трябва да имат фискални устройства, предприятията мога да доставят около 2400 апарата. На превозвачите са нужни обаче над 15 000.

Много от превозвачите няма да могат да изпълняват договорите за междуградски превози, сключени с общините, предупреждават от бранша.

Редица срещи са проведени с Националната агенция по приходите и транспортната комисия в парламента, каза Пиронков. На 25 януари е внесено писмо от асоциацията в Народното събрание и в ресорното министерство.

Според Пиронков депутатите спокойно могат да удължат срока. Той отрече, че превозвачите просто не искат да поставят фискални устройства.

Водещи

Най-четени