През 2010 г. Белгия е вторият по големина чужд инвеститор у нас 15.07 | 14:27

Пречка за белгийските инвестиции в България е наличието на голяма бюрокрация, според посланика на Белгия у нас

От Андриян Георгиев

Белгия е вторият по големина чуждестранен инвеститор в България за 2010 г. - след Холандия, заяви в Русе посланикът на Кралство Белгия у нас Марк Михилсен, цитиран от БТА. 

Като най-големи инвестиционни събития през последните години той определи закупуването на застрахователната компания ДЗИ и българската банка СИбанк от белгийския финансов гигант КВС Group.

Според Михилсен през 2011 г. важно икономическо събитие е придобиването на магазините "Пикадили" у нас от голяма белгийска компания за продажби на дребно.

На въпрос кое привлича белгийските инвеститори в България, Марк Михилсен е отговорил, че една от силните ни страни е наличието на добре обучени кадри и облекчен данъчен режим. Като пример той посочи, че ако у нас данък печалба е 10%, в Белгия той е 50%.

Според посланика пречка за белгийските инвестиции в България е наличието на голяма бюрокрация и изключително многото документи, които трябва да се попълват в различни инстанции.

Посланик Марк Михилсен бе в Русе, за да се запознае с хода на строителството на русенската шивашка фабрика "Топман", която се изгражда от белгийската фирма "Кордеел".

Водещи

Най-четени