Приватизацията на ВМЗ приключва до три месеца 07.02 | 16:28

Предметът на дейност на завода трябва да се запази

От Ралица Стоянова

До около три месеца трябва да приключи приватизационната сделка на Вазовските машиностроителни заводи. Това съобщи председателят на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов, цитиран от агенция "Фокус".

Веднага след като решението на парламента за изключване на ВМЗ–Сопот от списъка на забранените за приватизация предприятия се обнародва в Държавен вестник, ще се започнат срещи със синдикатите. "На тях трябва да се уточнят социалните елементи и най-вече да се уговори запазването на предмета на дейност на завода", обясни Караниколов. 

В агенцията за приватизация следва да се обсъди и какви ще са критериите за достъп на бъдещи купувачи, като е ясно, че ще бъдат допускани стратегически инвеститори, които се занимават с военнопромишления комплекс, отбеляза Караниколов. По думите му това не означава, че няма да бъдат допуснати и фирми, които се занимават с гражданска продукция.

 

Сред задачите на приватизационната агенция е да се допита до всички консултанти, с които има сключен меморандум за сътрудничество, за да може да разбере потенциалните интереси на евентуалните инвеститори и техните профили. Според Караниколов само така ще намери отговор на въпроса "Какви инвеститори имат интерес относно ВМЗ-Сопот”.

"При всички положения оборотите ще бъдат свалени, но това ще стане в зависимост именно на тези профили на потенциални инвеститори, които заявяват интерес към завода", подчерта Емил Караниколов.

Според него най-вероятно и при новата приватизационна процедура ще бъдат запазени социалните текстовете, които фигурираха в стратегията за приватизация. "Ще се борим за запазване на фонд работна заплата, на състава на дружеството, съответно и за неустойките, които впоследствие ще се уточнят със синдикатите", каза шефът на Агенцията за приватизация.

Водещи

Най-четени