Привличаме 2,17 млрд. лв. от инвестиции 21.01 | 13:02

До края на годината трябва да бъдат сертифицирани проектите

От Елица Елефтерова

От Българската агенция за инвестиции (БАИ) работят в момента по 22 инвестиционни проекта, които ще влеят в икономиката ни 2,17 млрд. лв. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева на среща с бизнеса. Според вицепремиера проектите ще осигурят 8966 нови работни места.

Бобева посочи, че четири от инвестиционните проекти са на компании, които вече оперират в страната. Сред тях са два проекта на Coca-Cola и един нов на "Лукойл".

Секторите, в които са предвидени инвестициите, са информационни технологии, логистика, застрахователни услуги. Подготвя се и проект за пристанище Бургас, два проекта в текстилния сектор и във винопроизводството.

Сред тях има и такива за разширяване на индустриалните зони. Това според Бобева е добра новина, защото на тези места ще се настаняват предприятия. Зоните се намират около София и Пловдив. Един от проектите пък ще се реализира в региона около гр. Елин Пелин.

На този етап проектите кандидатстват за сертифициране. По уверението на Бобева от БАИ в момента работят по-интензивно и проектите могат да получат сертификация още през тази година.

По обвиненията, че не се прави нищо за развитието на електронното управление Бобева посочи, че от 3600 услуги 1000 вече са в електронен формат, но и гражданите, и бизнесът не се възползват от тях.

По думите на вицепремиера вече е възстановен Съветът по електронно управление и е създаден план за действие. Според нея електронното управление ще бъде много подходящо при закупуването на лекарства в болниците.

Според Бобева проблемите, които демографската криза може да окаже върху бизнеса, могат да се разрешат в интеграция на имигрантите в страната. По думите ѝ сирийските бежанци у нас могат да бъдат интегрирани в различни зони на страната.

Обмисля се отпадане на границата от 400 лв. за потребителския кредит, като по този начин се цели да се намали нелоялната практика при отпускането на кредити и свърхзадлъжнялостта, заяви още Бобева. Друга цел е развитието на капиталовия пазар, като се предвиждат мерки за ограничаване на процедурите за листване на борсата и приватизация на БФБ.

Бобева посочи също, че сме по-критични към международните финансови институции.

Вицепремиерът каза още, че вече има стратегия за Българската банка за развитие, която в средата на февруари ще влезе Министерски съвет.

Относно данъчната система Бобева посочи, че ДДС остава 20%, а корпоративният данък в рамките на 10%. Единствено данъка върху лихвата ще намалява прогресивно, а акцизите плавно ще бъдат увеличавани, потвърди вицепремиерът.

Водещи

Най-четени