Приключи пореден етап от изграждането на Беларуската АЕЦ 01.07 | 14:18

Куполът на първи блок вече е бетониран, готова е и външната защитна обвивка

От iNews.bg

В Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ с генерален проектант и изпълнител АСЕ – инженерното подразделение на "Росатом", специалистите приключиха бетонирането на купола на външната защитна обвивка. В куполната част на сградата на реактора са излети общо 1500 кубически метра бетон, чието качество се контролира пpeз целия процес по изпълнение на дейностите.

"С бетонирането на външната защитна обвивка се завършва етапа на строително-монтажните дейности на сградата на реактора, което позволява да се пристъпи към пълномащабните монтажни дейности на оборудването на системите на реактора", отбеляза Сергей Олонцев, старши вицепрезидент по управление на руските проекти на АСЕ.

Проектът за изграждане на Беларуската АЕЦ предвижда две защитни обвивки на сградата на реактора – вътрешна и външна. Вътрешната е елемент от пасивната система за безопасност, която предотвратява изтичането на радиоактивни вещества в околната среда в случай на хипотетични аварии. Външната защитна обвивка заедно с вътрешната служи за физическа защита от природни и техногенни външни въздействия, включително земетресения и урагани.

Беларуската АЕЦ с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 мегавата се изгражда по руски проект в Островец. За първата Беларуска АЕЦ е избран руският проект от поколение "3 плюс", който напълно отговаря на международните норми и препоръки за безопасност на МААЕ.

Водещи

Най-четени