Приключиха тестовете на ядреното хранилище в Игналинската АЕЦ 18.05 | 12:30

Работата по извеждането на централата от експлоатация продължава

От iNews.bg

Компанията NUKEM Technologies GmbH, която е собственост на "Атомстройекспорт", продължава успешно дейностите по създаването на високотехнологични комплекси за третиране на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци в Игналинската АЕЦ в Литва. За NUKEM Technologies ключови обекти за сътрудничеството в рамките на извеждането от експлоатация на Игналинската АЕЦ са:

- Комплекс за временно хранилище за отработено ядрено гориво (проект B1), извлечено от Първи и Втори енергоблок на Игналинската АЕЦ.

- Комплекс за преработка и съхранение на твърди радиоактивни отпадъци (проекти B2,3,4) на Игналинската АЕЦ.

Дейностите по комплекс В1 бяха приключени през 2016 г. и той бе предаден в промишлена експлоатация след получаване на разрешение от Държавната инспекция по безопасност на ядрената енергетика на Литва. Проектът се осъществяваше от консорциума от германските компании NUKEM Technologies GmbH и GNS GmbH.

По проекта за изграждане на комплекс за преработка и съхраняване на твърди радиоактивни отпадъци (проекти B2,3,4) са приключени основните строителни дейности, оборудването е изработено и монтирано, извършени са дейности по въвеждане в експлоатация. Приключени са студените изпитания на комплекса. Горещите изпитания са планирани за юни 2017 г. Тези етапи са предварителна фаза преди получаването на лиценз за експлоатация. Проектът В 2,3,4 се реализира самостоятелно от NUKEM Technologies GmbH. Очаква се комплексът да влезе в експлоатация през ноември 2018 г.

"В рамките на реализирането на нашето сътрудничество по извеждане от експлоатация на Игналинската АЕЦ бяха извършени голямо количество дейности. Това е мащабен проект", отбеляза ръководителят на направленията ОЯГ и РАО на Групата компании АСЕ Григорий Соснин. По думите му, предаването в експлоатация на комплекс В1 и приключването на студените изпитания на В 2,3,4 доказват, че всички проекти могат да бъдат успешно реализирани, ако към целта се подходи със съвместни усилия.

Водещи

Най-четени