Приравняват кибератаките към банковите обири в Русия 12.09 | 13:37

Присвояването на средства за сметка на финансовата система в страната се е увеличило 4 пъти през тази година в сравнение с 2015-та

От Галина Александрова

Киберпрестъпленията може да бъдат признати за равнозначни на кражбата, пише в броя си от понеделник руският вестник "Известия", цитиран от ТАСС. В разработването на съответния законопроект са участвали представители на банки и силовите ведомства.

Според експертите, в съществуващата съдебна практика наказанието за този вид нарушения съвсем не съответства на нанесените щети. "Хората слагат ръка върху стотици милиони, а получават три години условно", възмущава се представител на управлението за сигурност и защита на Руската централна банка. В Русия максималният срок за този вид престъпления е пет години, докато в САЩ той е 25 години, а в Китай - 10 години затвор.

През 2016 година в Русия присвояването на средства за сметка на финансовата система се е увеличило 4 пъти в сравнение с 2015 година. По данни на Централната банка през 2016 година цифровите кражби ще достигнат 4 милиарда рубли. (над 55 милиона евро, бел.ред.)

Водещи

Най-четени