Проверяваме за радион в сградата, преди да я купим 11.09 | 12:26

Облъчването с него води до повишен риск за развитие на рак на белите дробове

От Кремена Бедерева

Правителството прие национална програма за намаляване въздействието на радон в сградите (2013-2017 г.), съобщават от правителствената информационна служба.

Радонът е естествен източник на йонизиращо лъчение. Облъчването с него води до повишен риск за развитие на рак на белите дробове.

Основен източник на радон във въздуха на дадена сграда са почвата и скалите, върху които тя е построена. Като инертен газ той може свободно да прониква в сградите чрез дефекти във външната им обвивка или малки пукнатини в основата им.

Програмата предвижда провеждане на представително национално проучване за нивата на радон в сгради, което ще доведе до изготвянето на радонова карта на България. Данните от проучването ще позволят приемането на адекватни мерки за защита на населението от риска при дългосрочно облъчване от радон.

В рамките на програмата се предвижда да се изготви методика за определяне на районите с висок радонов риск. Ще бъде създадена национална база данни, обединяваща резултатите от всички измервания. Те ще служат на населението за проверка при закупуване, наемане и реконструкция на жилища.

Предвижда се да бъде направен и анализ на провеждания контрол при строителния процес. Изпълнението на програмата ще позволи да се хармонизира националното ни законодателство с новите европейски и международни изисквания.

На тази база ще се разпределят отговорностите и взаимодействието между правителствени и неправителствени организации за контрол от облъчването от радон в сгради и редуцирането му. Освен това ще се определят изисквания към методите и средствата за измерване на радон, както и нормативни изисквания и методични указания за понижаване на нивата им в съществуващи и при проектирането на нови сгради.

Най-четени