Проверяват таксиметровите компании в София за картел? 12.11 | 12:32

Таксиметровите компании в София може да бъдат проверени за наличие на картел, съобщи председателят на КЗК

От Кремена Бедерева

Таксиметровите компании в София може да бъдат проверени за наличие на картел, съобщи председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов пред БНР.

"Възможно е да последва конкретна проверка в тази сфера. На този етап бих се въздържал от повече коментари. Ако има достатъчно доказателства за някаква съгласувателна политика относно цените, която обаче, разбира се, трябва да е скрита или насочена към подобно нещо, то тогава би могло да се говори за евентуално картелно споразумение, но казвам, много условно е в момента", коментира Николов.

От 1-ви ноември една от най-големите таксиметрови компании в София увеличи цената за превоз до 79 стотинки за километър по дневна тарифа. Така, от 31 октомври цената на такситата в столицата скочи с 20 стотинки. Таксиметровият пазар у нас през последните 10-15 години показва следната логика: когато най-голямата фирма на пазара вдигне цените, всички останали следват пропорционално увеличението.

Таванът на цените за таксиметровите услуги в столицата е 1,30 лева за километър през деня и 1,60 лв. на километър през нощта. Това означава, че таксиметровите фирми биха могли да вдигнат тарифите, без да се налага промяна в общинска наредба или преговори с общината.

Най-четени