Прогнозите за икономическия растеж още по-оптимистични заради "Южен поток" 07.11 | 21:35

Строежът на газопровода ще увеличи и заетостта, обеща Чобанов

От Христина Рафаилова

Реализирането на газовия проект "Южен поток" ще доведе до засилване на икономическия ръст на страната. Това каза финансовият министър Петър Чобанов по време на съвместното заседание на икономическата и бюджетната комисия, на което той представи проекта за основен финансов закон за следващата година. 

Финансист номер 1 коментира, че строежът на газопровода ще доведе до увеличение на заетостта и ще налее допълнително средства в държавната хазна.  

Чобанов поясни, че в проектобюджета не е предвиден стартът на проекта. Поради тази причина прогнозите за икономически ръст ставата още по-позитивни. Най-вероятно той ще надхвърли 1,8 на сто. Той се съгласи с твърдението на енергийния министър Драгомир Стойнев, че ръстът може да стигне над 2 на сто, уточнява в. "Стандарт". 

Обсъжданията по основния финансов закон продължиха над 2 часа. От Българската народна банка изразиха позицията си, че параметрите в него са изпълними.

Висшия съдебен съвет пък възропта, че средствата, отделени за него, не са достатъчни. 

Йордан Цонев  от ДПС очерта основните рискове и плюсове пред бюджет 2014. Според него основните опасности за неизпълнение му се крият в евентуално забавяне на възстановяването на страните от ЕС, нестабилната политическа среда и шока, който приходните агенции изпитват при всяка смяна на правителство.

Водещи

Най-четени