Продажбите на смартфони бележат скок от 250% 22.07 | 12:36

Все повече телефони се купуват на лизинг

От Мина Стойчева

Продажбите на смартфони у нас през последната година бележат скок с 250% в сравнение с миналата 2013 г. Това показват резултатите от класацията "Топ 10 на изплащане", изготвена от една от специализираните финансови институции в България. Заедно с това увеличение регистрират и продажбите на таблети, които нарастват с 50% на годишна база.

Авторите на класацията посочват, че развитието на мобилните устройства, които имат връзка с интернет, ще предизвика значителни промени в икономическата среда. Заради тяхното навлизане на пазара някои бизнес сектори ще трябва да се съобразят с новата тенденция и да се адаптират спрямо нея. В това число влизат областта на банковото дело, търговията на дребно и услугите, медиите, развлеченията, маркетинга, издателската дейност, програмирането и други.

За разлика от миналата година, когато смартфоните се нареждаха на четвърто място в класацията за стоки, купувани на лизинг, сега те се позиционират на третото такова. Заедно с това таблетите също се качват с едно място нагоре и за 2014 г. заемат петото място.

На челните места са телевизорите и лаптопите. При тях средната стойност варира между 840 и 850 лв. Според класацията най-висока средна цена имат обаче смартфоните, които вървят между 1290 и 1340 лв.

В категорията за най-купуваните стоки на лизинг влизат още хладилниците, готварските печки, диваните, обзавеждането за спалня и бойлерите.

Водещи

Най-четени