Производители искат поскъпване на хляба 11.09 | 16:00

Цената на пшеницата е с 35% отгоре, тези на газа и тока също се вдигат, казват от бранша

От iNews.bg

С 35% е по-висока цената на пшеницата тази година в сравнение с 2017 г. Между 1 и 10% влияе цената на тока и газа в цената на хляба. Този анализ направи Мариана Кукушева от браншовия съюз на хлебопроизводителите за Нова телевизия, предават blitz и BGNEWS.

По думите ѝ, не може дълго време цената на хляба да се задържа на това ниво, което е в момента. За да се запази цената на насъщния на настоящото ниво, е нужна диференцирана ДДС ставка според Кукушева. Трябва да се концентрираме към диверсифициране на източниците на енергия според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). "Булгаргаз" поиска около 13% ръст на цената на природния газ. По мнението му реално в сметките ни поскъпването ще се отрази с около 8%.

АИКБ иска да се запази цената на тока и КЕВР да не се изкушава да прави кръстосано субсидиране на парното за сметка на тока. Виолета Иванова от КНСБ е категорична, че поскъпнето на енергоносителите ще оскъпи и издръжката на живот. Въпреки че има ръст на работната заплата едва 30% получават около средната или над средната заплата за страната. Останалите 70% са със заплата под средната за страната. Това означава, че голяма част от българите ще трябва да намерят начин да оцеляват след поредното поскъпване. Хората пестят от здравеопазване и образование.

В същото време по-рано днес от Министерството на земеделието и от Националната асоциация на зърнопроизводителите обявиха, че очакваната реколта от пшеница е достатъчна, за да се покрият нуждите на вътрешния пазар в България и зърно за хляб ще има. Паралелно данните им показват по-малко увеличение на изкупните цени на пшеницата – 25%. Освен това по данни на Софийската стокова борса от две седмици се наблюдава поевтиняване на пшеницата по световните пазари.

Водещи

Най-четени