Променени са наредбите по "общинските мерки" от ПРСР 04.07 | 18:45

Общините ще могат да заявяват окончателно плащане и дейности, които са реално извършени

От Кремена Бедерева

Изменени са наредбите за реда и условията за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по двете "общински мерки” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г. - мерки 322 "Обновяване и развитие на населените места" и 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

С измененията в наредби № 24 и № 25 се посочват необходимите документи, които се изискват от общините, които подават заявки за окончателно плащане по проектите си в "Държавен фонд” Земеделие и в същото време искат да получат безлихвен заем от републиканския бюджет.

Измененията дават възможност на общините, бенефициенти по ПРСР да представят проформа фактура и инициирано бюджетно платежно нареждане чрез платежните процедури за онази част от разходите, които не са реално извършени при подаване на заявка за окончателно плащане пред Държавен фонд "Земеделие” – Разплащателна агенция.

Това означава, че общините ще могат да заявяват окончателно плащане и дейности, които са реално извършени, но за същите не са направени плащания за изпълнение на дейността.

На 28 юни 2011 г. в Държавен вестник бяха публикувани изменения в наредбите за реда и условията за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мерки 322 "Обновяване и развитие на населените места" и 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г.

Измененията в наредбите бяха предприети от Министерството на земеделието и храните във връзка с приетото постановление на Министерския съвет от 11 март 2011г. за условията и реда за отпускане на безлихвени заеми на общините от централния бюджет за финансиране на разходи за окончателни плащания по одобрени проекти по ПРСР.

С изменението на нормативната уредба се дава възможност на общините, които имат желание да се възползват от възможността за получаване на безлихвен заем от централния бюджет да подават заявки след проверка на цялостното изпълнение на проекта и одобряване на окончателния размер на безвъзмездната финансова помощ от ДФ "Земеделие” – РА.

Към настоящия момент Министерство на земеделието и храните извършва анализ с цел разработването на подобен механизъм за осигуряването на средства за финалните плащания към изпълнителите по проекти на общини с одобрени проекти по мерки 223 "Първоначално залесяване на неземеделски земи” и 226 "Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности”.

Водещи

Най-четени