Проф. Вучева: Ударното разпределение на бюджетния излишък е нарушаване на закона 14.12 | 13:30

В момента не се прави разход, а се намалява излишъка, зави тя

От iNews

Разпределянето на излишъка от бюджета, което направи в сряда Министерски съвет, е нарушаване на закона според мен. Според правителството това не е така. Много хора забравят, че бюджетът е закон. В момента не се прави разход, а се намалява излишъка. 

Това каза в сутрешния блок на бТВ финансовият експерт проф. Христина Вучева, която коментира ударното отпускане на средства от правителството за строежа на АМ "Хемус", армията и редица други проекти.
"Когато има закон, той трябва да се спазва. Щом се увеличава бюджетът на дадено министерство, трябва ясно да се разпише за какво ще бъдат изхарчени тези средства - за инвестиции, за строежи... Сега хората не знаят тези средства за какво отиват. Кога ще има строеж на АМ "Хемус"? Тепърва трябва да има проекти, отчуждения. Какво ще се случи с тези милиард и триста, които са отпуснати сега?  Ще отидат в някоя друга сметка. Какво пречи те да се запишат в бюджета на МРРБ за следващата година и да е ясно, че ще оа за строежа на магистралата", даде пример проф. Вучева.

Заедно с нея гост в студио беше и предприемачът Красимир Дачев, който изрази различна гледна точка. "Това, което направи правителството, е една традиция за последните години. Правилно или неправилно, ще каже някой друг. Фактът е факт и той е хубав. В случая за пръв път видяхме едно правителство да отделя средства, които може да не бъдат харчени от него. Говоря за АМ "Хемус". Отделиха се 1,3 млрд. лева. Строителството ще започне сега, но лентичката може да бъде прерязана от някой друг, най-образно казано. Това за мен е едно политическо гледане в бъдещето и аз го адмирирам", заяви Дачев.

Водещи