Пчелният мед поскъпва с до 1 лев 22.06 | 13:01

Причините са тежката зима и мора по пчелите

От iNews.bg

Пчелният мед може да поскъпне с между 50 ст. и 1 лв. за кг. Това прогнозира за Дарик председателят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов. Причината за увеличението в цената на меда е в тежката зима и високата смъртност на пчелите тази година. Добивите ще бъдат по-ниски, а разходите на пчеларите са се увеличили. Освен това и прекупвачите ще вдигнат цените.

Михайлов каза, че тенденцията е добивите да са по-ниски през тази година спрямо предходната. "Неслучайно търговци и преработватели имат намерение да повишат изкупната цена на едро на първите видове мед, които вече са извадени, а именно - мед от рапица, акация. Сега очакваме за билковия, полифлорния, слънчогледовия и др.", уточни той.
 
Михайлов все пак уточни, че засега по отношение на цените на дребно няма индикации за повишение. "При това повишение на цените на едро, смятам, че ще има повишение и на цените на дребно, но то ще бъде в малки граници - или с 50 ст., или с лев, и то си остава постоянно, като се запазва и за следващата година. Такава е практиката, когато се формират цените", каза той.

Пчеларите се оплакаха и от употребата на пестициди в земеделието, които също се отразяват зле на пчелните семейства. 

Водещи

Най-четени