Първанов призна: България е по-зависима енергийно от Турция, отколкото от Русия 03.02 | 13:11

Виждате ли я диверсификацията на Плевнелиев, запита лидерът на АБВ

От iNews.bg

България е много по-зависима от Турция, отколкото от Русия. Това заяви лидерът на АБВ и и президент на страната от 2002-2012 Георги Първанов. Първанов обясни, че Турция води съвсем различна от Русия енергийна политика - "тя купува на едната си граница и продава на другата, не е просто територия за транзит".

След отхвърлянето в парламента на решението за възстановяване на дейностите по "Южен поток", внесено от "Атака", Първанов заяви: "Когато става дума за големите енергийни проекти, Турция ще има вече много по-големи политически искания към Европа, отколкото е било до сега. Няма алтернатива "Южен поток”, както и да го наречем”.

Лидерът на АБВ призова към политически консенсус по енергийния въпрос.

"Чета думите на президента Росен Плевнелиев, който с известна ирония каза, че не прави голям шлем, но прави диверсификация. Вие виждате ли я тази диверсификация?”, запита той.

Той коментира и междусистемната връзка Гърция-България. "Решителното придвижване трябваше да стане през 2009 година, когато поставих този въпрос на г-н Борисов, току що избран и невстъпил в длъжност. Няма как да стане. Договорени са количествата с Азербайджан, но от тук нататък те трябва да минат през Турция”, обясни Първанов.

Водещи

Най-четени