Първенци сме по сива икономика в Европа 07.05 | 13:53

Една трета от икономиката ни е в сенчестия сектор

От Ралица Стоянова

Сивата икономика в България се очаква да достигне 12,9 млрд. евро през 2013 г. или 31,2% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната. Това сочат данните от доклад на картовия оператор Visa Европа.

Сивата икономика у нас е най-голямата сред всички 31 държави, включени в проучването. В сравнение с предишния доклад през 2011 г. обаче, нивата на сива икономика в България намаляват от отчетените тогава 33% от БВП на страната.

Сивата икономика в Европа е на обща стойност 2,1 трлн. евро, което се равнява на 18,5% от БВП на континента. Според изследването сивият сектор намалява за десета поредна година.

През 2011 г. сенчестият сектор в Европа се равнява на 19,5% от икономиката на континента. Подобно на 2011 г. през 2013 г. сивата икономика в Швейцария, Австрия, Холандия и Великобритания е в диапазона 8-10% от БВП и достига до и над 30% от БВП в България, Хърватия, Литва и Естония.

Браншовете, които в най-голяма степен допринасят за високите нива на нерегламентирана икономика, са строителство, търговия, производство, туризъм и транспорт.

Недекларираният труд е в основата на две трети от сивата икономика в Европа. Останалата една трета е резултат от непълната отчетност от страна на бизнеса.

Според доклада прилагането на конкретни мерки за справяне с двете проблемни сфери ще доведе до положителна промяна. Кои са тези мерки - прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени