Първи крачки по Дунав мост 2 24.10 | 17:50

Пускат моста напролет на пролет

От Ралица Стоянова

"Преди три години, когато дойдох, Дунав мост 2 го нямаше и това беше един абсолютно провален проект". Това каза премиерът Бойко Борисов след първото си преминаване по свързания Дунав мост 2, информира агенция "Фокус". 

Министър-председателят обясни, че символичното първо преминаване по моста се прави във връзка с уговорката, че ако съоръжението бъде свързано и премиерите на двете държави преминат по него, ще можем да си получим парите по проекта. "Ние направихме необходимото, а комисарят Хаан дойде от Брюксел, за де се убеди с очите си, че това е факт. За нас това е важно, защото имаме половин милиард да ни се възстановят пари от Брюксел и всеки милион ни е ценен”, добави Борисов.

По време на посещението си на съоръжението двамата премиери разгледаха и прилежащата инфраструктура от българска и от румънска страна." Тя се строи усилено, вече е пред завършване и до напролет имаме време да приключим с нея”, коментира Бойко Борисов. Премиерът добави, че уговорката с испанската компания, която строи съоръжението, е, че сроковете за изпълнение ще бъдат спазени и напролет мостът ще бъде пуснат в експлоатация.

"България и Румъния винаги са били и могат да продължат да бъдат пример за сътрудничество между две съседни държави”, каза в заключение българският министър-председател.

Румънският премиер Виктор Понта съобщи, че сме много близо до приключването на важен проект за България и Румъния.

"Миналата седмица Бойко Борисов ми съобщи за меморандума, днес ние го одобрихме и се надяваме до няколко седмици да можем да създадем смесеното дружество за управление на моста. Разбрахме, че сме изгубили две години с това къде да бъде централата на компанията. Попитах - кой е вложил повече пари в проекта, отговориха ми че - България, затова смятам, че е справедливо централа да е при вас", каза румънският премиер.

Той обясни, че понякога се случва толкова важни проекти да са блокирани поради дребна бюрокрация. Фактът, че се срещаме в този състав, трябва да изпрати ясно послание към всички – особено за това да се ускори довършването на инфраструктурата, която е извън проекта. Ако не осигурим свързващата инфраструктура, този мост няма да бъде използван.

Финализирането на проекта за моста поставя началото на други проекти за доизграждане на инфраструктурата. България и Румъния трябва да работят за това и винаги ще се нуждаят от подкрепата на ЕС, допълни Понта.

Водещи

Най-четени