Първите българи с частни пенсии – през 2021 г. 09.08 | 18:00

Има съгласие по основните текстове на КСО, каза Бисер Петков

От iNews.bg

"Очакваме първите пенсионери от Универсалния пенсионен фонд, при промени условия в КСО, да придобият право на пенсиониране през есента на 2021 година", отбеляза министър Петков. Допълнителната пожизнена пенсия за старост представлява месечно плащане на предвидена в пенсионния договор сума, дължима на пенсионера от определена дата до неговата смърт, чийто размер не може да бъде по-малък от 20% от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Министър Петков обясни, че допълнителната пожизнена пенсия за старост може да бъде с права на наследници или без такива права, както и да включва разсрочено изплащане на част от средствата до навършване на избрана от пенсионера възраст. "Нещо много съществено, което беше предложение на пенсионноосигурителните дружества и беше подкрепено от всички участници, е в договора да има записан гарантиран размер на пожизнената пенсия за старост", допълни социалният министър.

Гарантираният размер не може да бъде по-малък от този, изчислен от сумата на брутния размер на преведените от Националната агенция за приходите осигурителни вноски за осигуреното лице. При желание на осигуреното лице, пенсионноосигурителните дружества са задължени да предложат гарантиране на размера на първата допълнителната пожизнена пенсия за старост, изчислена на база натрупаните средствапо индивидуалната партида.

Водещи

Най-четени